Ardie motor

Vitéz Borgói József 1927-ben lett a pásztói hengermalom tulajdonosa. A malom mellett 1945-ben négy állandó munkással egy olajütő üzemet is nyitott. A negyvenes években a Magyar Petróleum Ipar Rt. helyi képviseletét is ellátta. Vállalkozásait, halála után, özvegye vitte tovább, azok az államosítással szűntek meg.


Pásztói hengermalmának iratai között maradt fenn a malomtulajdonos motorkerékpárjáról néhány dokumentum. 1943-ban vásárolta az Ardie márkájú gépet Lippai János valkói lakostól. A pontos típusjelzés nem derül ki az iratokból, de a feltüntetett műszaki adatok alapján egy „S 125 Junior” motorról lehet szó. A 123 cm3-es gépeket 1939 és 1940 között gyártották Nürnbergben. Az egyhengeres, 3 sebességes, négy és fél lóerős jármű 60 kilométeres végsebességre volt képes, ami több mint elegendőnek bizonyulhatott azon az úthálózaton, ahol még a hatvanas években is jórészt a tömörebb, jobban kijárt útszéleken döcögtek a motorkerékpárok.


A világháborús évek alatt a polgári lakosság tulajdonában lévő járművek forgalmát a szűkös üzemanyagkészletek miatt korlátozták. Borgói József a motor használatának közérdekűségére hivatkozva szabad mozgást és üzemanyag felhasználást biztosító „Ü” jelzést kért a Kereskedelmi és Közlekedésügyi Minisztériumtól.
Nincsenek megjegyzések: