A balassagyarmati Pannonia gyűjtemény

"A Pannonia motormúzeum ötletét a balassagyarmati városvezetés felé még 2002-ben vetettem fel az akkori polgármester Juhász Péter úr felé. Tekintve, hogy korábban rendezett veterán motorkerékpár kiállításoknak nagy sikere volt, és a nézőközönség a vendégkönyvek tanúsága szerint is hiányolja e híres magyar motormárka állandó kiállítását.

Séta a gyűjteményben >>> Tovább

Juhász úr mandátuma végén messzemenő ígéreteket nem akart tenni, de segített más intézményeknél nyolc motor elraktározásának megoldásában, mivel akkor már raktározási gondokkal is küszködtem. Lombos polgármester úrnak is felvetettem az ötletet, de a városnak nem volt megfelelő épülete a múzeum kialakítására. Változás az ügyben Medvácz Lajos polgármester úr mandátuma alatt történt. Indítványozta a képviselőtestület előtt a volt Kábel Klub pincehelyiségének múzeummá alakítását. A képviselőtestület egyhangúlag támogatta az indítványt.


Először, mikor lementem a lépcsőn eléggé meglepődtem, mert 20 centiméternyi víz állt a 400 négyzetméteres pincében, egy csőtörés eredményeképpen. Víz kiszivattyúzása után következett a teljesen kifosztott pince világításrendszerének megújítása, a festés-tapétázás, vízvezeték javítás, majd a motorok leengedése a meredek lépcsőn. Az Axelo Kft jóvoltából megérkeztek a lapraszerelt vitrinek és posztamensek bútorlapjai. Megkezdődött a múzeum berendezése, a motorok tisztítása, a vitrinek összeszerelése, a kiállítóhelyek kialakítása. Balogh Ádám barátommal szinte minden esténket a gyűjtemény töltötte ki.


Eljött a várt dátum: 2008. március 6., a sajtótájékoztató napja, ami az első nyilvános szereplésünk volt. Sorra jelentek meg a cikkek, és közvetítések, jöttek a telefonok, érdeklődtek a nyitás felől. Március 15-ére, nemzeti ünnepünkre tettük a nyitás napját, mert ekkor biztos senki sem dolgozik, és így aki akart el tudott jönni a megnyitóra. Az internetes fórumokon megjelentek alapján sejteni lehetett, hogy jönnek majd szép számmal. Nem kellett csalódnom, sok motoros, közöttük pannoniások is megjelentek. A polgármester úrral és Ádám Györggyel, mint alapítványi elnökkel büszkén húztuk ki magunkat, és kértük fel a megnyitásra Paulovits Imrét a Motor Revü c. szaklap főszerkesztőjét. Ezután Fóti Gyula a Magyar Gépek Túra Szövetségének elnöke adta át a múzeum részére az elismerésüket jelképező bekeretezett emblémájukat. Sorra jöttek az interjúk és a tv stábok, akik hírét vitték a múzeumnak. A múzeum azóta szorgos hétköznapjait éli, további lassan megvalósuló tervekkel."

(A gyűjteményt létrehozó Szakács László írása)


A balassagyarmati Info+ TV tudósítása a megnyitóról


A Hír Tv híradása a megnyitóról


Nincsenek megjegyzések: