Balassagyarmati motoros élet


A hatvanas évek végén kezdődött a balassagyarmati motorsport jeles fejezete. Úgy alakult, hogy a gyorsasági motorsport Nógrád megyében Balassagyarmaton talált otthonra. Egyre többen voltak akik közösen bütykölték, tunningolták a Pannóniákat, MZ-ket, Komárokat. Az ötvenes években Nándori László, Pfenninger Károly, majd Csókás Ferenc és Garai Károly értek el szép eredményeket.


Az ő példájuk „fertőzte” tovább a fiatalokat, akik háztömb körüli versenyeket szerveztek. A Balassagyarmati SE motoros szakosztályának megalakulása után került sor 1970 nyarán az első nagyobb versenyre. (A Nógrád így tudósított a versenyről >>>Tovább) A tizenöt taggal induló szakosztály motorosai eljutottak az országos viadalokra, ott voltak az országos bajnoki futamokon a híres Népligeti pályán. Gál László, Kovács Tibor, Lévai János, a Sztrézs testvérek, Wéber László és társaik érdeme, hogy 1972-től Balassagyarmat adott otthont a közúti gépek országos bajnokságának.


1975 októberében a népligeti pálya helyett itt rendezték a Magyar Népköztársaság gyorsasági bajnoki futamát. (Augusztus 20-án is volt egy közúti verseny a városban!) A 2600 méteres pályán három „speciál” kategóriában (350, 250 és 125 cm3) és két „közútiban” (250 és 125 cm3) avattak bajnokot. (A városi pálya térképe >>>Tovább)


Már a szombati edzésnapot 5000 ember tekintette meg, a vasárnapi versenynek 15000 (!) nézője volt. Az utolsó OB futamot 1976-ban rendezték, ezután elcsendesedett a város, de országos szinten is véget ért egy korszak, leáldozott a közúti versenyek aranykorának.

4 megjegyzés:

t-sho írta...

Szerintem óriási, hogy ilyet összeszedtetek.
Érdemes lenne megint motorversenyt rendezni Balassagyarmaton. Szép lehetett.

János írta...

http://devnull.hashmark.hu/szocformula/?q=node

Talán...

János írta...

Naaaa? Milyen lett??

Névtelen írta...

nagy a csend...