Bevezetés

A Nógrád Megyei Levéltár motoros krónikájának ötlete egy balassagyarmati pincéből indult, ahol különleges gyűjtemény nyílt 2008 tavaszán. Egy gyűjtő szenvedélyének eredménye, az első Pannonia motorokat bemutató kiállítás. Mert nincs ilyen máshol! Nézzük meg, gyönyörködjünk ezekben a remek motorokban!


Arra gondoltunk, hogy a levéltár eszközeivel segítünk bemutatni, népszerűsíteni a gyűjteményt, ami jóval több, mint egyszerű motorkiállítás. Egy korszak lenyomata, egy életérzésé a vitrinekben elhelyezett sok apró tárggyal, az ötvenes évekből „itt maradt” benzinkúttal, a hetvenes évek utcai versenyeinek fotóival.


Az anyag gazdagságát látva mi sem maradhattunk meg eredeti célunknál. Elkezdődött egy motoros gyűjtemény, szép levéltáros szakkifejezéssel élve fond kialakítása. Terveink szerint összegyűjtjük a megye motoros életének dokumentumait. Keresünk és várunk fényképeket, bármilyen iratot (a forgalmi engedélytől, a büntetési cédulán át a benzinjegyig), plakátot, visszaemlékezést. Szeretnénk megőrizni a személyes emlékeket!

Néhány évtizeddel ezelőtt több motorkerékpár futott az utakon, mint autó. Olcsóbb volt, könnyebb volt hozzájutni, mint egy gépkocsihoz. És a legtöbben vágytak az elérhető szabadságra, amit a fürge kétkerekű nyújtani tudott. Így szinte nincs is olyan család, amelyik ne őrizne emléket, történetet, dokumentumot a régi motorról. Vagy a gép ott porosodik a fészerben? A tankjában háromforintos benzin lötyög?


Mi megkerestük az „öreg” motorosokat. Kevesen emlékeznek már arra, hogy a hetvenes években több ezren – a Nógrád tudósítása szerint 1975-ben 15 ezren – szurkoltak végig egy kisvárosi versenyt. „A motorok gyorsak voltak, de az élet nyugodtabb mederben folyt, több idő volt odafigyelni a bennünket körülvevő világra, egymásra” – mondta egy régi versenyző. Akinek akad még egy kis ideje, az reméljük, hogy hasznosan tölti azt oldalainkat böngészve. És ha emlékeit is megosztja velünk, akkor együtt tehetjük gazdagabbá a gyűjteményt, aminek első darabjait mutatják be ezek a lapok.


Nézzük meg, hogy milyen volt Nógrád a motorizáció hajnalán, milyen motorral járt a hengermalom tulajdonosa, hogyan készített egy lakatosmester csodálatos "csónakokat" a motorok mellé, vagy gondolkodjunk el a bizonyítási kísérleteken, baleseti helyszíneléseken készült fotókat nézegetve, azon, hogy milyen védtelenek a motorosok. A képes tartalomjegyzékből megnyíló alfejezetek mellett webes képgalériánkban több száz képet talál az olvasó. Jó utat, jó szórakozást kíván mindenkinek a Nógrád Megyei Levéltár!

Aki megosztaná velünk és az olvasókkal emlékeit, az a következő címen léphet kapcsolatba a levéltárral:

Nógrád Megyei Levéltár
  • 3100 Salgótarján Bem u. 18.
  • 2660 Balassagyarmat Hétvezér u. 26.
  • email: starjan@nogradarchiv.hu
  • telefon: 06/32/310-043 és 06/35/300-745

Nincsenek megjegyzések: