Összetörve -- motorok és balesetek

A motorozás (is) veszélyes sport, életforma. A közlekedési balesetek statisztikáinak ismertetése nélkül, egy különleges forrás segítségével mérhetjük le azt, hogy milyen veszélynek vannak kitéve a kétkerekű járművek és utasaik.


A Nógrád Megyei Levéltárban találhatóak a volt Balassagyarmati Járásbíróság 1945–1992 között keletkezett iratai. Ítéletek, határozatok, végzések, jegyzőkönyvek és ezek mellékletei. Nem maradhattak ki sajnos a közlekedési balesetek, közlekedési bűncselekmények sem.


A levéltár a beszállított iratokat előre meghatározott szempontok szerint selejtezi. Így a gyakorlati értéküket elvesztő, történeti értékkel nem bíró periratok megsemmisítésre kerülnek. Egy súlyos testi sértést okozó közlekedési vétségnél az ítéleten, a vádindítványon és a tárgyalási jegyzőkönyvön kívül más nem marad meg. A levéltárosok felelőssége, hogy észrevegyék, mi az, ami az adott szempontok szerint kiválogatott dokumentumokon kívül megőrzésre érdemes lehet.


A levéltár munkatársait dícséri, hogy a bizonyítási kísérleteken, baleseti helyszíneléseken készült fotók megmaradhattak! A bírósági iratokból kiemelt fényképek így levéltárunk gyűjteményébe kerültek. A gyűjtemény létrehozóinak célja a korabeli településrészletek megörökítő fotók megőrzése volt. Látható, hogy egy forrás milyen sokoldalúan és „kiszámíthatatlanul” használható.


A szomorú valóság az, hogy a megmentett képek közel harmadán összetört motorokat láthatunk. Nem kell ismerni a pontos adatokat ahhoz, hogy láthassuk, mennyire felülreprezentáltak itt a motorosok. A felvételek közzétételével nem a szerencsétlenül járt embertársaink sorsa iránti kíváncsiságot szeretnénk kielégíteni. Azokon nem láthatók sérültek vagy a balesetek áldozatai. Csak az összetört motorok és a balesetek környezete. A bizonyítási kísérleteknél, helyszíneléseknél összegyűlt kíváncsiskodók népes csoportja teszi különlegessé ezeket a teljesen más célból készült motoros és „szociofotókat”.


Nincsenek megjegyzések: